Aktualności

Uczniowie podczas zajęć w hotelu Nihil Novi w Radomiu pod opieką eksperta do spraw żywienia zdobywali wiedzę na temat zdrowego odżywiania bez używania konserwantów i cukrów. Następnie uczestniczyli w ćwiczeniach relaksacyjnych na koncentrację uwagi oraz logiczne myślenie.
Głównym punktem warsztatów było własnoręczne przygotowywanie zdrowych posiłków pod fachowym okiem kucharzy. Każdy uczeń miał za zadanie własnoręcznie przygotować deser w postaci zapiekanego jabłka. Następnie dzieci zostały podzielone na cztero- oraz sześcioosobowe zespoły. Zadaniem każdej grupy było przyrządzenie innego posiłku. Drużyny przygotowały sałatki: owocowe, warzywne, pasty do pieczywa w dwóch smakach, kanapki waflowe z dżemem bez cukru, deser energetyczny oraz zdrowe batoniki z użyciem płatków owsianych oraz nasion goi. Uczestnicy warsztatów samodzielnie dekorowali oraz nakrywali stół. Przed degustacją każdy zespół reklamował przygotowany przez siebie posiłek.
Na zakończenie wszyscy świetnie się bawili przy rozwiązywaniu zagadek związanych z tematyką przeprowadzonych ćwiczeń. Warsztaty wszystkim uczniom bardzo się podobały i już pytają, kiedy będą mogli uczestniczyć w następnych.

Publiczna Szkoła Podstawowa nr 33 im. Kawalerów Orderu Uśmiechu, ul. Kolberga 5, 26-600 Radom

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ; tel: 48 363 75 73 ; tel./fax: 48 363 73 62